Wednesday, October 03, 2012

Roselle


Sudah lama tidak menulis di sini.  Saya tidak mahu memberi alasan kerana apa sahaja yang saya tulis ia hanyalah alasan semata-mata.

Sebenarnya, semasa mandi pagi tadi saya ternampak labah-labah di siling bilik air.  Saya fikir sudah tiba masanya saya letak posting baru di sini kerana blog saya dan labah-labah sangat sinonim.  Saya terfikir sesuatu tentang labah-labah dan ingin kongsi di sini.

Namun, saya fikir adalah lebih baik saya warnakan sedikit blog ini dengan gambar-gambar yang telah lama saya ambil dan ingin kongsikan.  

Memperkenalkan...POKOK DAN BUAH ROSELLE!!!

Roselle atau nama saintifiknya Hibiscus Sabdariffa adalah dari spesis bunga raya.  Setelah Cik Roselle menjadi mangsa barulah saya tahu mangsa saya itu dari kalangan kaum Hibiscus.  Ya, nampaknya keturunan Homo Sapiens yang sedang menaip ini akhirnya baru sedar yang dia telah memakan (atau meminum?) bunga raya dalam bentuk jus.   
 
Penglibatan saya dan Abangku di dalam dunia Roselle ini bermula apabila Ibu Mertuaku memberikan benih Roselle untuk kami tanam di ladang sekangkang kera di sebelah rumah kami.  Abangku begitu gigih membajai pokok bunga raya ini dan saya hanya gigih menyiramnya apabila ada kelapangan.  Kemudian, beliau juga gigih menuai hasilnya sambil menyahsemuthitamkan buah-buah tersebut, sedangkan saya hanya gigih memerhati.  Ini kerana, saya perlu menyimpan tenaga untuk memproses jus roselle di kilang dapur kami.









Inilah buah Roselle yang cantik menawan berwarna merah hati.


Ini pula biji buah roselle apabila dibelah dua.  Bagaimana jika kita wujudkan perumpamaan baru "umpama biji roselle dibelah dua"?  Oh, saya patut tunjuk buah roselle apabila tua tetapi saya sudah beri kepada bos saya pula.  Beliau memang peminat jus roselle yang tegar.


Ini kelopak buah roselle tadi.  Boleh dikopek dengan jari sahaja atau belah bahagian bawah buah dan keluarkan bijinya.  Kelopak inilah yang akan kita jadikan jus soli.

 
 
Rebus kelopak roselle dengan air secukupnya sehingga mendidih dan air berwarna merah.


 Lebih merah daripada ini, ya.  Bolehlah tambah gula dan didihkan lagi.  Saya lebih suka air gula berasingan supaya senang hendak ditokok dan ditambah jus itu bila hendak lebih rasa roselle semasa minum.

Setelah siap, tapiskan.  Hampasnya boleh dikisar dan ditapis untuk mendapatkan pati.  Jika tidak mahu dikisar, boleh rebus hampas tadi sekali lagi tetapi dengan jumlah air yang sedikit.  Tapiskan lagi airnya apabila telah mendidih.  

Hampas roselle ini boleh dibuat halwa juga tetapi saya belum buat eksperimen :D


 
Bila hendak minum, kalau hendak lebih lazat, pastikan warna bancuhan lebih merah daripada di atas ini juga kerana  lebih pekat, lebih terasa kerosellannya.  Macam Ribena.  Kelasssssss kau Rinhoneykurma!

 
10-15 biji roselle boleh menghasilkan separuh botol jus yang kurang pekat.


 
Inilah pokok roselle yang merimbun.


 
Kalau suka dan stress, boleh baring juga di bawahnya.


 
Anak pokok roselle yang sedang meningkat remaja.



 
Ini pula bunga roselle.  Subhanallah, cantik!  Kembang di waktu pagi dan kuncup bila petang.  Sudah jadi buah, bunga ini tiada lagi.


 


 
Buah yang berteritip di dahan-dahannya.  

Selain melalui biji benih, pokok roselle juga boleh ditanam melalui keratan batang.  Cantas dan cucuk sahaja di tanah.  Saya sudah buat eksperimen.  Dahan yang saya cacak itu telah mengeluarkan buah walaupun baru setinggi satu kaki!  Comel betul.  Kecil-kecil sudah pandai berbuah... :-D

Selain tinggi dengan Vitamin C, ia juga dikatakan boleh mengurangkan kolesterol dan anti-oksida.  Bolehlah tanya pakcik Google untuk keterangan lebih lanjut.  Saya juga tidak risau memberikan jus roselle original recipe kepada anak saya yang baru berumur setahun setengah (model yang berbaring di bawah pokok roselle tadi) kerana tiada bahan pengawet dan tiada pewarna tiruan.  Dapatlah juga dia merasa air berwarna selain susu :-D

Wow .. puas hati saya dapat bercerita panjang sedikit kali ini.  Sehingga bertemu lagi.  Jagalah diri!


6 comments on "Roselle"

Azra on Wed Oct 03, 05:41:00 PM said...

Nampak sedap pulak air roselle homemade nih bebeh... aku nak request segelas lah.. ^_^

Kurma on Wed Oct 03, 05:54:00 PM said...

Bebeh.. mai sechewennn...ahahaha..

weh what an awesome blog u have there!

Azra on Thu Oct 04, 08:08:00 AM said...

Tu blog suka2 sesambil buang mase jer ... hahahah ...

Kurma on Thu Oct 04, 11:25:00 AM said...

Best woo aku baca.. aku tak dapat berjalan.. aku hantar ko jadi wakil hehehehe

Siti R on Thu Oct 04, 11:35:00 PM said...

Nanti kalau aku datang beraya (entah bila..haha) rumah ko...sila (arahan) jamu dengan air roselle yer...terima kasih. Ahaks~

Kurma on Tue Oct 09, 09:28:00 AM said...

Jom meh siti.. awet mudaa tauuu

 

Aku, Dia dan Lagu Copyright 2009 All Rights Reserved Baby Blog Designed by Ipietoon | All Image Presented by Online Journal


This template is brought to you by : allblogtools.com | Blogger Templates